Unieke financiering voor nieuw Sea Ranger schip

2 mei 2023

Vandaag kondigt de Sea Ranger Service de financiering aan voor de bouw van een nieuw schip voor de bescherming van de Noordzee. Het schip, dat vanaf 2024 ingezet zal worden, helpt de Nederlandse en Britse overheden bij het beheer van de Noordzee en zal betrokken zijn bij onderzoek, monitoring en herstel van zeegras. als een vorm van klimaatmitigatie.

Wat de financieringsopzet uniek maakt, is dat het duurzame bedrijfsmodel van de Sea Ranger Service nu fondsinvesteringen en financiering van de maritieme sector mogelijk heeft gemaakt, die wordt verstrekt door Triodos Sustainable Finance Foundation, een stichting beheerd door Triodos Regenerative Money Centre (TRMC), Nesec Ship Finance en PDENH (duurzaam impactfonds van de Nederlandse provincie Noord-Holland), om impact te maken op het bereiken van een betere oceaangezondheid.

De Sea Ranger Service leidt jonge mensen op voor een maritieme carrière, en berschermt en herstelt tegelijkertijd biodiversiteit in zee. Over de missie van de Sea Ranger Service zegt José van Pul Senior Investment Manager bij TRMC;

‘’Triodos Regenerative Money Centre financiert innovatieve bedrijven en projecten die noodzakelijke duurzame transities kunnen katalyseren. Door dit schip te financieren helpen we de Sea Ranger Service bij te dragen aan duurzaam gebruik van de oceanen voor economische groei en banen met de gezondheid van het ecosysteem in stand houdend. Tegelijkertijd biedt het jongeren een springplank naar een maritieme carrière.’’ 

Het schip, een 24 meter lang varend werkschip dat wind als primaire voortstuwingsmethode gebruikt, ligt momenteel nabij de haven van Rotterdam. Het schip stoot zeer lage emissies uit en is een goedkope manier om noodzakelijke offshore diensten te leveren. Het nieuwe schip is een grote stap voor de Sea Ranger Service, die haar werk voor oceaanbehoud en maritieme training van jongeren nu kan uitbreiden naar andere landen binnen Europa.

Voor sommige investeerders is het project een primeur gebleken, aangezien Triodos Regenerative Money Centre en PDENH nog nooit eerder in een scheepsbouwproject hebben geïnvesteerd. Over de redenering achter deze beslissing zegt Thomas Ticheloven, Investment Manager van PDENH;

“De trigger voor ons is de absolute noodzaak voor fossielvrije maritieme activiteiten. Het Sea Ranger Service initiatief omvat de sterke combinatie van een duurzame aanpak, sociale impact maken en ook het voortouw nemen in een nieuwe markt. Dat maakt het voor ons heel aantrekkelijk.” 

Pieter van der Burg, Managing Director van ervaren scheepsfinancier Nesec Ship Financing legt uit dat hoewel hij meer vertrouwd is met de financiering van vrachtschepen, er al snel werd besloten om aan boord te komen;

“Nesec financiert sinds 1946 schepen en over het algemeen financieren we vrachtschepen. We zien veel ontwikkelingen gaande in de maritieme industrie die aansluiten bij wat de Sea Ranger Service doet, namelijk emissiebeheersing, CO2 opslag, dat soort doelstellingen. Er zit een schaalbaarheid in het model en in de manier waarop de Sea Ranger Service zichzelf heeft neergezet, dus daarom ondersteunen we en kijken hoe we dit samen met hen verder kunnen ontwikkelen.” 

Wietse van der Werf, CEO en oprichter van de Sea Ranger Service, geeft meer details over de behoefte aan dit nieuwe schip;

“We zijn erg verheugd om deze financieringsovereenkomst aan te kondigen. Door overheidscontracten die we de afgelopen jaren hebben uitgevoerd, hebben we laten zien dat er een grote behoefte is aan de Sea Ranger Service om onze oceanen nieuw leven in te blazen. Het is een groeiende markt om de effecten van klimaatverandering op onze zeeën te meten en de biodiversiteit onderwater te herstellen.”

Het nieuwe schip zal naar verwachting begin 2024 in de vaart komen en ingezet worden in de Nederlandse en Britse wateren. Ga voor meer informatie over de Sea Ranger Service naar: searangers.org

Delen via
LinkedIn

Meer Nieuws & media

INTERNSHIP OPPORTUNITIES!

Voor een periode van 3-6 maanden zoekt NESEC Fund Management een stagiair die ons team kan versterken. Wij zijn als Fondsmanager actief in de scheepsfinancieringen.
Tijdens je stage maak je kennis met de financiële kant van scheepvaart en alternatieve financiers. Denk hierbij aan markt analyses maken, helpen met krediet analyses en het schrijven van aanvragen, maar ook financiële modellen bouwen. Ook is het onderzoeken en begrijpen de veranderende regelgeving en de impact op schepen en hoe dit kan worden vertaald in onze propositie naar potentiële investeerders. Onze stage is op basis van 40 uur, maar kan in overleg ook op parttime basis.
Uiteraard zal er een stagevergoeding worden betaald.

Over Nesec

Nesec is een financieringsinstelling met meer dan 75 jaar ervaring in de Maritieme sector. Met het opzetten van ons fonds van € 250mln zijn wij de eerste grote alternatieve financier van shortsea schepen in Nederland. We financieren niet alleen nieuwbouw schepen, maar verduurzamen ook de bestaande vloor door het herfinancieren bestaande schepen en emissie reductie systemen.
Met ons kleine team, werken we aan nieuwe fondsen, bedoeld om het gat te overbruggen wat traditionele banken hebben achtergelaten. Tijdens een stage bij Nesec zul je werken aan markt-analyse, het maken van financiële modellen, marketing, administratieve taken en volledige lening proces van begin (klantgesprekken) tot eind (closing bij notaris) mee-maken.
Interesse? Graag contact opnemen met Joost Bout (jbout@nesec.nl / 06- 30185857)

NESEC is AVG OK

Met AVG OK laten wij zien:

  • • Dat wij alle stappen hebben doorlopen van het AVG-Programma
  • • Dat wij de privacy van klanten serieus nemen
  • • Dat wij bewust, veilig en zorgvuldig met persoonsgegevens omgaan
  • • Dat wij inspanningen doen om te voldoen aan de AVG wetgeving